Dis-mkos bejgli

- Hozzvalk:
1/2 kg liszt 25 dkg vaj vagy margarin 2 egsz tojs 5 dkg cukor 2 dkg lesztõ 2 dl tej pici s 30 dkg dibl 20 dkg porcukor 10 dkg finom des morzsa citromhj 10 dkg mazsola vagy apr kockra vgott birsalmasajt 30 dkg darlt mk 20 dkg cukor 3 dl tej 1 cs. vanlis cukor vagy citromhj 5 dkg dara vagy liszt
- Elkszts:
Az lesztõt langyos tejjel s cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzadjuk a jl felvert egsz tojsokat, az lesztõt, porcukrot, st, tejet, gyorsan sszedolgozzuk, s kt rn t deszkn letakarva pihentetjk. Utna 2 nagyobb vagy 4 kisebb cit formlunk belõle. 1/2 cm vastag tglalap alakra nyjtjuk. Rkenjk a tltelket, a szleit 2 cm szlessgben resen hagyva, sszecsavarjuk gy, hogy a csavars vge alul legyen. Stõlemezre fektetjk, tetejt egsz tojssal megkenjk, s egy rn t langyos helyen kelesztjk. Utna kenjk t tojsfehrjvel s 1/2 rra tegyk hideg helyre. A tsztt kihûtjk, ettõl lesz a szne mrvnyos. Stõbe helyezs elõtt az oldalait helyes villval gyengn megszurkljuk, nehogy felrepedjen, s forr stõben 25-30 percig stjk. A stõ ajtajt ne nyitogassuk.
A ditltelk ksztse 3 dl vzbõl a cukorral sûrû szirupot fõznk, ebbe belentjk a dit, sszekeverjk, levve a tûzrõl hozzkeverjk a morzst s a tbbi anyagot.
A mktltelk ksztse A tejet felforraljuk, hozzntjk a darval elkevert mkot s vgl a cukrot. Ehhez is adhatunk mazsolt vagy birsalmasajtot.
tipp! |
Ha vegyesen ksztjk di- s mktltelkkel, a tltelk fele mrtkt vesszk. Mindkt tltelket hidegen kenjk a tsztra. |
dessgek Karcsonyi receptek
|