Kedves desszj oldalltogat vendgeim!
Szeretettel kszntelek benneteket a finomsgok kztt.
Remlem, tudtok majd vlasztani az egyszer s nagyon finom receptek kzl.
Eredmnyes stkrezst s nagyon j tvgyat kvnok!

Sti receptek
Almatorta: 
Hozzvalk: 6 db alma, 20 dkg cukor,1 csomag vanlis cukor, 5 dl vz, 12,5 dkg rma margarin, 4 tojs 1 citrom hja s leve, 10 dkg darlt di, 3 evkanl vitamill finomliszt, kis stpor. A forma kikenshez kb. 2 dkg vaj, vagy rma. Elksztse: Az almkat felszeletelve kb. 3 evkanl cukorral a 0,5 dl vzben felrakjuk fzni, amg megpuhul. Majd 23 cm-es tmrj kivajazott formba rakosgatjuk krbe.
Elksztjk a masszt: a cukrot, 1 csomag vanlis cukrot rmt, tojs srgjt, jl kikeverjk robotgppel, belerakjuk a tbbi hozzvalt, termszetesen a tojs felvert habjt utoljra vatosan hozzkeverjk. Rntjk a masszt az almra, s elmelegtett stbe rakjuk. 200 fokon 20 percig stjk (lgkeversnl 180 fokon stjk, de kicsit tovbb, attl fggen, mennyire leveses az alma).
Ha megslt, utna tlra bortjuk.


Alms pite   
Hozzvalk: 40 dkg liszt, 1 margarin, 1 csipetnyi s, 1 tojs srgja, 1 egsz tojs, 1 stpor, 2 evkanl tejfl.
Mindezt sszegyrni, felt kisodorva tepsibe rakni, r zls szerint: reszelt alma, cukor, fahj, majd a tszta msik felt kisodorva rrakni. Tojsfehrjvel lekenni. Elmelegtett stben 200 fokon 15 percig stni.

Ber
Hozzvalk: Reszelt nyers burgonya, liszt, s, tojs, trt foghagyma, delikt telzest pici olaj, 1 kvskanl tej.
A hozzvalkat jl sszekeverni, hogy j sr legyen. Ezutn kanllal forr olajban stni. Nagyon finom magban is, de tojskrmmel mg jobb.

Csokold bomba:  
Habosra kevernk 15 dkg vajat (vagy rma margarint) 3 tojs srgjval meg 15 dkg porcukorral. Hozzadunk 3 evkanl kakaport, 1-2 evkanl rumot, vgl a 3 db tojs habb vert fehrjt.
A tl aljra egy rteg krmet, erre babapisktt fektetnk egy sorban, majd ismt a krmet.
Htszekrnyben 1 napig llni hagyjuk, hogy a babapiskta megpuhuljon. Tlals eltt az egszet bevonjuk des tejsznhabbal, s a tetejre keser csokold ntetet csorgatunk.
Mz: 2 evkanl kakaport simra kevernk 2 evkanl cukorral s egy kevs vzzel srre fzzk, majd a tzrl levve beledobunk 2 dkg vajat, s addig keverjk, mg a vaj meg nem olvad benne. Csak hidegen, kzvetlenl dermeds eltt csorgatjuk a habra, klnben a hab megolvad alatt.

Dis csiga:  
Hozzvalk: 20 dkg liszt, 10 dkg vaj (vagy margarin), 1,5 dkg leszt, kb. 1 dl tej.
Tltelk: 20 dkg porcukor, 2 tojsfehrje,. 10 dkg di, citromhj, mazsola.
A tejben felfuttatott lesztt a liszttel s a vajjal jl sszedolgozzuk, majd kb. 20 percig kelni hagyjuk.
Ezutn pedig j vkonyra kisodorjuk, rkenjk a tltelket, felsodorjuk, s kb. 1,5 cm szlesre vgjuk. Margarinnal jl kikent tepsibe helyezzk, kicsit hzagosan.
200 fokon 20 percig stjk.
Megjegyzs: Ha van tejszn, akkor a tejet felesben keverjk vele, attl lgyabb lesz!

Dis ragacs 
Hozzvalk: 0,5 kg liszt, 1 rma, 2 vanlis cukor, 1 stpor, 1 reszelt citrom hja, 15 dkg cukor, 2 tojs srgja, 0,5 tejfl.
A hozzvalkat sszegyrni, 0,5 ra mlva kisodorni, bartfle szaggatval szaggatni. A kiszaggatott ngyzetek kzepbe 1-1 dit nyomni. Margarinos paprral kikent forr tepsibe 10-15 percig stni.

Fztt kekszes  
Hozzvalk: 30 dkg keksz, 20 dkg vgott di, 40 dkg cukor, 25 dkg margarin, 1,5 dl tej, 1 evkanl liszt, 3 evkanl kakapor, kevs rum.
A tejet a cukorral felmelegtjk, majd hozzadjuk a margarint, kakaport a liszttel, s vgl a trtt kekszet a vgott dival. Mintegy 4-5 percig kevergetjk, a tzrl levesszk, hagyjuk kihlni szobahmrskletre. Ezutn henger alakot formlunk. Vgl meghintjk kkuszreszelkkel.
Gyors pogcsa  
Hozzvalk: 0,5 kg liszt, 2,5 dkg leszt, 0,5 evkanl s, 1 evkanl kristlycukor, 0,5 dl olaj, 1 egsz tojs.
A hozzvalkat tejjel sszedagasztani, kisodorni, a tetejt tojssrgjval + tejjel megkenni, sajtot rreszelni, vagy szezmmaggal megszrni, kiszaggatni.
Stni: Ha megkelt 200 fokon 20 percig elmelegtett stben.

Hkifli   
40 dkg liszt, 1 rma, 1 tejfl (2 dl), s. Mindezt sszedolgozni, kifliket kszteni, s ha kislt vanlis porcukorba hempergetni.
Meleg stben stni: kb. 25 percig 200 fokon.
(Lehet a kifli kzepbe cukros, vanlia cukros s reszelt citromhjjal kevert tejjel sszefztt (kevs ideig ) dit s mazsolt is tenni!)

Kapros trval tlttt zsemle
Hozzvalk (4 szemlyre): 4 db zsemle, 40 dkg tr, 1 csom kapor, 5 dkg vanlis cukor, 10 dkg cukor, 5 tojs,1 citrom leve, hja, 1-2 dl tej. A kivjt zsemlt tejbe beztatjuk, a belsejt pedig tejjel, tojssal sszedolgozzuk. Hozztesszk az ttrt trt, a finomra vgott kaprot, a vanlis cukrot, a cukrot, a citrom hjt, s levt. Ezutn visszatltjk a zsemlkbe, majd lezrjuk a tetejvel, s a maradk tejjel megntzzk. Stben 160 fokon 30-40 percig stjk.
Ennl a receptnl aki nem szereti a kaprot, kihagyhatja. Helyette mazsola is j 1 markkal. Tippek : a recepthez a szikkadt, msnapos zsemle a legjobb.

Kifli - margarinos, sajtos 
50 dkg liszt 2,5 dkg leszt 2,5 kvskanl s 1 tojs 220 ml tej 150 g ftt, sszetrt krumpli margarin a kenshez reszelt sajt a szrshoz
Az hozzvalkat sszegyrni, s fl rt pihentetni. A kelt tsztt ktfele osztani, egyesvel kerek lapp nyjtani, s 12 cikkre vgni, megkenni olvasztott margarinnal, s a szlesebb feltl felsodorni. gy 24 db kifli lesz.
A tepsin letakarva mg 30 percet pihentetni, sts eltt tojssal kenjk meg s szrjuk meg reszelt sajttal. ( A sajt helyett, aki jobban szereti ss, kmnymagos vltozatban is elkszthet.) Elmelegtett stben, 200 fokon 25 perc alatt pirosra stjk.


Kkuszos   
20 dkg porcukrot, 2 evkanl mzet, 1 egsz tojst, 3 dkg margarint, kevs citrom hjt habosra kevernk, s hozzadunk 25 dkg lisztet, 1,5 dl tejet, 1 kvskanl szdabikarbnt, zsrozott (margarinozott), lisztezett kzepes mret tepsibe ntjk.
Stni: kb.15-20 percig meleg stben 200 fokon.
Mz: 22 dkg rma, 25 dkg porcukor, 1-2 evkanl tej, 5 dkg kakapor. Mindezt felolvasztjuk, kevs rumot ntnk bele. A kihlt tsztt felvgva tglalapokra a langyos masszba mrtjuk. Kkuszreszelkkel meghintjk. 1 adaghoz kb. 10 dkg kkuszreszelk kell.

Kuglf (csokis - mogyors kuglf)   
Hozzvalk:200 g vaj, vagy margarin, 250 g cukor, 1 cs. vanlis cukor, 5 tojs, 1-2 kanl rum, 1 mokks kanl fahj, 180 g rlt mogyor, vagy di, 120 g liszt, 1 cs. stpor, 100 g csoki reszelk.
Mindezt jl sszedolgozni robotgppel. Majd kivajazott, lisztezett formba nteni.
Stni: elmelegtett stben lgkeversesnl kb. 65 percig, forma nagysgtl fggen.
Kihls utn a kuglfot tortabevonbl ksztett csokoldmzzal bevonjuk.

Fenti recept mini kuglf formban kistve. Pontosan 6 db lesz belle.


Lngos (KEFIRES!)   
3 dl kefir, 2 db egsz tojs, 0,5 kg liszt, 1 dkg s, 2,5 dkg lesztt belemorzsolni. Annyi tej, hogy nokedli kemnysg legyen ( kb. 1,5 dl), s jl sszedolgozni. Ezutn a htbe letakarva betenni, ott megkel.
Ha megkelt, olajos kzzel szthzni, forr olajban stni. Kb. 1 htig elll a htben, nem kell mindet egyszerre kistni, hanem mindig annyit kivenni belle, amennyire szksg van.


Meggyes lepny   
4 egsz tojs, 40 dkg cukor, 2x 2dl tejfl (egyiket a liszt eltt, msikat utna hozzkeverni, 40 dkg liszt, 1 stpor. Mindezt kizsrozott, lisztezett tepsibe nteni. A gymlcst a tetejre szrni.
Stni: Elmelegtett stben kb. 30 percig 200 fokon.

Mzes karika  
Hozzvalk: 50 dkg liszt, 20 dkg cukor, 4 evkanl mz, 2 egsz tojs, 6 dkg zsr (vagy 0,5 dl olaj), 1 kvskanl szdabikarbna, 1 dl tej.
A hozzvalkat sszegyrni, majd fl cm-re kisodorni, pogcsaszaggatval kiszaggatni, mandulval, vagy dival dsztve forr stbe tolva kszre stni.
Sts: Elmelegtett stben 200 fokon kb. 10 percig.


A fenti recept 2-3 mm-re kisodorva mzes stiknt is elkszthet. Stsi id gy cskken, kb. 5-6 perc.


A dsztst egy kevs olajba megolvasztott fehr, illetve tcsokoldval ksztettem.
Mirands sti  
6 tojs srgjt 6 evkanl porcukorral s 1 dl tolajjal kikeverjk. Utna hozzadunk 4 evkanl rteslisztet, 1 stport s 4 evkanl kakaport. Majd a 6 tojsfehrje habot belekeverjk.
Mindezt forr stben kb. 15-20 percig stjk.
Krm: 25 dkg trt, 25 dkg margarint 20 dkg porcukorral kikeverjk, s a hideg tsztra kenjk.
Mz: 7 dl mirandt 2 csomag vanliapudinggal srre fzzk. Kihlve kell a krmre kenni.
Ha megdermedt a teteje, akkor lehet vgni.

Piramis   
60 dkg darlt keksz, 40 dkg porcukor, 8 dkg kaka, 1 db rma (mikrban kicsit megolvasztani), 2 evkanl rum, 3 db tojs. Mindezt sszegyrni, majd kkuszreszelkkel beszrt formba nyomjuk., belenyomjuk a formakpot, s azt kihzva az albbi tltelkkel megtlteni, s 1 db kerek hztartsi keksszel lezrni.
Tltelk: Negyed liter tejbe 2,5 evkanl lisztet srre fzni. Majd 10 dkg vajat, zls szerint porcukrot, 1 vanliscukrot habosra keverni, ezutn sszekeverni a fztt krmmel, darlt dival zesteni.

A piramisforma beszerezhet: Budapest, Lehel Csarnok fldszinti "Konyhafelszerelsi" boltban, valamint vsrokban.
Piskta
4-5 tojs srgja, 5 evkanl cukor, 5 kanl liszt, jl kikeverni (lisztbe 0,5 stpor), + 5 tojshab. Zsros, lisztes tepsibe 15-20 percig stni.
Raffaell 
1,5 dl vz + 30 dkg cukor + 15 dkg rma, - ezt felforralni, majd tzrl levve 24 dkg tejport + 20 dkg kkuszreszelket belekeverni.
Ezutn 1-2 rra htbe tenni. Kihls utn teskanlnyi gombcot formlni, kzepbe 1 pirtott mogyort, vagy mandult tenni. Vgl 10 dkg kkuszreszelkbe beleforgatni, s lehet mignonos paprba helyezni. Ajnlott htben tartani, s hidegen knlni.

|