Kedves édesszájú oldallátogató vendégeim!
Szeretettel köszöntelek benneteket a finomságok között.
Remélem, tudtok majd választani az egyszerű és nagyon finom receptek közül.
Eredményes sütkérezést és nagyon jó étvágyat kívánok!
Süti receptek
Almatorta:
Hozzávalók: 6 db alma, 20 dkg cukor,1 csomag vaníliás cukor, 5 dl víz, 12,5 dkg ráma margarin, 4 tojás 1 citrom héja és leve, 10 dkg darált dió, 3 evőkanál vitamill finomliszt, kis sütőpor. A forma kikenéséhez kb. 2 dkg vaj, vagy ráma. Elkészítése: Az almákat felszeletelve kb. 3 evőkanál cukorral a 0,5 dl vízben felrakjuk főzni, amíg megpuhul. Majd 23 cm-es átmérőjű kivajazott formába rakosgatjuk körbe.
Elkészítjük a masszát: a cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot rámát, tojás sárgáját, jól kikeverjük robotgéppel, belerakjuk a többi hozzávalót, természetesen a tojás felvert habját utoljára óvatosan hozzákeverjük. Ráöntjük a masszát az almára, és előmelegített sütőbe rakjuk. 200 fokon 20 percig sütjük (légkeverésnél 180 fokon sütjük, de kicsit tovább, attól függően, mennyire leveses az alma).
Ha megsült, utána tálra borítjuk.
Almás pite
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1 margarin, 1 csipetnyi só, 1 tojás sárgája, 1 egész tojás, 1 sütőpor, 2 evőkanál tejföl.
Mindezt összegyúrni, felét kisodorva tepsibe rakni, rá ízlés szerint: reszelt alma, cukor, fahéj, majd a tészta másik felét kisodorva rárakni. Tojásfehérjével lekenni. Előmelegített sütőben 200 fokon 15 percig sütni.
Beré
Hozzávalók: Reszelt nyers burgonya, liszt, só, tojás, tört foghagyma, delikát ételízesítő pici olaj, 1 kávéskanál tej.
A hozzávalókat jól összekeverni, hogy jó sűrű legyen. Ezután kanállal forró olajban sütni. Nagyon finom magában is, de tojáskrémmel még jobb.
Csokoládé bomba:
Habosra keverünk 15 dkg vajat (vagy ráma margarint) 3 tojás sárgájával meg 15 dkg porcukorral. Hozzáadunk 3 evőkanál kakaóport, 1-2 evőkanál rumot, végül a 3 db tojás habbá vert fehérjét.
A tál aljára egy réteg krémet, erre babapiskótát fektetünk egy sorban, majd ismét a krémet.
Hűtőszekrényben 1 napig állni hagyjuk, hogy a babapiskóta megpuhuljon. Tálalás előtt az egészet bevonjuk édes tejszínhabbal, és a tetejére keserű csokoládé öntetet csorgatunk.
Máz: 2 evőkanál kakaóport simára keverünk 2 evőkanál cukorral és egy kevés vízzel sűrűre főzzük, majd a tűzről levéve beledobunk 2 dkg vajat, és addig keverjük, míg a vaj meg nem olvad benne. Csak hidegen, közvetlenül dermedés előtt csorgatjuk a habra, különben a hab megolvad alatt.
Diós csiga:
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 10 dkg vaj (vagy margarin), 1,5 dkg élesztő, kb. 1 dl tej.
Töltelék: 20 dkg porcukor, 2 tojásfehérje,. 10 dkg dió, citromhéj, mazsola.
A tejben felfuttatott élesztőt a liszttel és a vajjal jól összedolgozzuk, majd kb. 20 percig kelni hagyjuk.
Ezután pedig jó vékonyra kisodorjuk, rákenjük a tölteléket, felsodorjuk, és kb. 1,5 cm szélesre vágjuk. Margarinnal jól kikent tepsibe helyezzük, kicsit hézagosan.
200 fokon 20 percig sütjük.
Megjegyzés: Ha van tejszín, akkor a tejet felesben keverjük vele, attól lágyabb lesz!
Diós ragacs
Hozzávalók: 0,5 kg liszt, 1 ráma, 2 vaníliás cukor, 1 sütőpor, 1 reszelt citrom héja, 15 dkg cukor, 2 tojás sárgája, 0,5 tejföl.
A hozzávalókat összegyúrni, 0,5 óra múlva kisodorni, barátfüle szaggatóval szaggatni. A kiszaggatott négyzetek közepébe 1-1 diót nyomni. Margarinos papírral kikent forró tepsibe 10-15 percig sütni.
Főzött kekszes
Hozzávalók: 30 dkg keksz, 20 dkg vágott dió, 40 dkg cukor, 25 dkg margarin, 1,5 dl tej, 1 evőkanál liszt, 3 evőkanál kakaópor, kevés rum.
A tejet a cukorral felmelegítjük, majd hozzáadjuk a margarint, kakaóport a liszttel, és végül a törött kekszet a vágott dióval. Mintegy 4-5 percig kevergetjük, a tűzről levesszük, hagyjuk kihűlni szobahőmérsékletűre. Ezután henger alakot formálunk. Végül meghintjük kókuszreszelékkel.
Gyors pogácsa
Hozzávalók: 0,5 kg liszt, 2,5 dkg élesztő, 0,5 evőkanál só, 1 evőkanál kristálycukor, 0,5 dl olaj, 1 egész tojás.
A hozzávalókat tejjel összedagasztani, kisodorni, a tetejét tojássárgájával + tejjel megkenni, sajtot ráreszelni, vagy szezámmaggal megszórni, kiszaggatni.
Sütni: Ha megkelt 200 fokon 20 percig előmelegített sütőben.
Hókifli
40 dkg liszt, 1 ráma, 1 tejföl (2 dl), só. Mindezt összedolgozni, kifliket készíteni, s ha kisült vaníliás porcukorba hempergetni.
Meleg sütőben sütni: kb. 25 percig 200 fokon.
(Lehet a kifli közepébe cukros, vanília cukros és reszelt citromhéjjal kevert tejjel összefőzött (kevés ideig ) diót és mazsolát is tenni!)
Kapros túróval töltött zsemle
Hozzávalók (4 személyre): 4 db zsemle, 40 dkg túró, 1 csomó kapor, 5 dkg vaníliás cukor, 10 dkg cukor, 5 tojás,1 citrom leve, héja, 1-2 dl tej. A kivájt zsemlét tejbe beáztatjuk, a belsejét pedig tejjel, tojással összedolgozzuk. Hozzátesszük az áttört túrót, a finomra vágott kaprot, a vaníliás cukrot, a cukrot, a citrom héját, és levét. Ezután visszatöltjük a zsemlékbe, majd lezárjuk a tetejével, és a maradék tejjel megöntözzük. Sütőben 160 fokon 30-40 percig sütjük.
Ennél a receptnél aki nem szereti a kaprot, kihagyhatja. Helyette mazsola is jó 1 marékkal. Tippek : a recepthez a szikkadt, másnapos zsemle a legjobb.
Kifli - margarinos, sajtos
50 dkg liszt 2,5 dkg élesztő 2,5 kávéskanál só 1 tojás 220 ml tej 150 g főtt, összetört krumpli margarin a kenéshez reszelt sajt a szóráshoz
Az hozzávalókat összegyúrni, és fél órát pihentetni. A kelt tésztát kétfele osztani, egyesével kerek lappá nyújtani, és 12 cikkre vágni, megkenni olvasztott margarinnal, és a szélesebb felétől felsodorni. Így 24 db kifli lesz.
A tepsin letakarva még 30 percet pihentetni, sütés előtt tojással kenjük meg és szórjuk meg reszelt sajttal. ( A sajt helyett, aki jobban szereti sós, köménymagos változatban is elkészíthet.) Előmelegített sütőben, 200 fokon 25 perc alatt pirosra sütjük.
Kókuszos
20 dkg porcukrot, 2 evőkanál mézet, 1 egész tojást, 3 dkg margarint, kevés citrom héját habosra keverünk, és hozzáadunk 25 dkg lisztet, 1,5 dl tejet, 1 kávéskanál szódabikarbónát, zsírozott (margarinozott), lisztezett közepes méretű tepsibe öntjük.
Sütni: kb.15-20 percig meleg sütőben 200 fokon.
Máz: 22 dkg ráma, 25 dkg porcukor, 1-2 evőkanál tej, 5 dkg kakaópor. Mindezt felolvasztjuk, kevés rumot öntünk bele. A kihűlt tésztát felvágva téglalapokra a langyos masszába mártjuk. Kókuszreszelékkel meghintjük. 1 adaghoz kb. 10 dkg kókuszreszelék kell.
Kuglóf (csokis - mogyorós kuglóf)
Hozzávalók:200 g vaj, vagy margarin, 250 g cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 5 tojás, 1-2 kanál rum, 1 mokkás kanál fahéj, 180 g őrölt mogyoró, vagy dió, 120 g liszt, 1 cs. sütőpor, 100 g csoki reszelék.
Mindezt jól összedolgozni robotgéppel. Majd kivajazott, lisztezett formába önteni.
Sütni: előmelegített sütőben légkeverésesnél kb. 65 percig, forma nagyságától függően.
Kihűlés után a kuglófot tortabevonóból készített csokoládémázzal bevonjuk.
Fenti recept mini kuglóf formában kisütve. Pontosan 6 db lesz belőle.
Lángos (KEFIRES!)
3 dl kefir, 2 db egész tojás, 0,5 kg liszt, 1 dkg só, 2,5 dkg élesztőt belemorzsolni. Annyi tej, hogy nokedli keménységű legyen ( kb. 1,5 dl), és jól összedolgozni. Ezután a hűtőbe letakarva betenni, ott megkel.
Ha megkelt, olajos kézzel széthúzni, forró olajban sütni. Kb. 1 hétig eláll a hűtőben, nem kell mindet egyszerre kisütni, hanem mindig annyit kivenni belőle, amennyire szükség van.
Meggyes lepény
4 egész tojás, 40 dkg cukor, 2x 2dl tejföl (egyiket a liszt előtt, másikat utána hozzákeverni, 40 dkg liszt, 1 sütőpor. Mindezt kizsírozott, lisztezett tepsibe önteni. A gyümölcsöt a tetejére szórni.
Sütni: Előmelegített sütőben kb. 30 percig 200 fokon.
Mézes karika
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 20 dkg cukor, 4 evőkanál méz, 2 egész tojás, 6 dkg zsír (vagy 0,5 dl olaj), 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 dl tej.
A hozzávalókat összegyúrni, majd fél cm-re kisodorni, pogácsaszaggatóval kiszaggatni, mandulával, vagy dióval díszítve forró sütőbe tolva készre sütni.
Sütés: Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 10 percig.
A fenti recept 2-3 mm-re kisodorva mézes sütiként is elkészíthető. Sütési idő így csökken, kb. 5-6 perc.
A díszítést egy kevés olajba megolvasztott fehér, illetve étcsokoládéval készítettem.
Mirandás süti
6 tojás sárgáját 6 evőkanál porcukorral és 1 dl étolajjal kikeverjük. Utána hozzáadunk 4 evőkanál réteslisztet, 1 sütőport és 4 evőkanál kakaóport. Majd a 6 tojásfehérje habot belekeverjük.
Mindezt forró sütőben kb. 15-20 percig sütjük.
Krém: 25 dkg túrót, 25 dkg margarint 20 dkg porcukorral kikeverjük, és a hideg tésztára kenjük.
Máz: 7 dl mirandát 2 csomag vaníliapudinggal sűrűre főzzük. Kihűlve kell a krémre kenni.
Ha megdermedt a teteje, akkor lehet vágni.
Piramis
60 dkg darált keksz, 40 dkg porcukor, 8 dkg kakaó, 1 db ráma (mikróban kicsit megolvasztani), 2 evőkanál rum, 3 db tojás. Mindezt összegyúrni, majd kókuszreszelékkel beszórt formába nyomjuk., belenyomjuk a formakúpot, és azt kihúzva az alábbi töltelékkel megtölteni, és 1 db kerek háztartási keksszel lezárni.
Töltelék: Negyed liter tejbe 2,5 evőkanál lisztet sűrűre főzni. Majd 10 dkg vajat, ízlés szerint porcukrot, 1 vaníliáscukrot habosra keverni, ezután összekeverni a főzött krémmel, darált dióval ízesíteni.
A piramisforma beszerezhető: Budapest, Lehel Csarnok földszinti "Konyhafelszerelési" boltban, valamint vásárokban.
Piskóta
4-5 tojás sárgája, 5 evőkanál cukor, 5 kanál liszt, jól kikeverni (lisztbe 0,5 sütőpor), + 5 tojáshab. Zsíros, lisztes tepsibe 15-20 percig sütni.
Raffaelló
1,5 dl víz + 30 dkg cukor + 15 dkg ráma, - ezt felforralni, majd tűzről levéve 24 dkg tejport + 20 dkg kókuszreszeléket belekeverni.
Ezután 1-2 órára hűtőbe tenni. Kihűlés után teáskanálnyi gombócot formálni, közepébe 1 pirított mogyorót, vagy mandulát tenni. Végül 10 dkg kókuszreszelékbe beleforgatni, és lehet mignonos papírba helyezni. Ajánlott hűtőben tartani, és hidegen kínálni.
|