Ezen az oldalon, egyeszerű egytálételeket ismerhettek meg.
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!
Bolondos gomba
- Hozzávalók:
8 fõtt tojás 20 dkg natúr krémsajt só õrölt bors 1 kiskanál mustár
-
-
csipetnyi porcukor 4 közepes paradicsom 3-4 dkg vaj
A díszítéshez petrezselyem
- Elkészítés:
A fõtt tojások aljából vékonyabb, a tetejükbõl egy vastagabb lapot levágunk. A vékonyabb azért kell, hogy a tálon megüljenek, a vastagabb pedig azért, hogy belsejüket kikaparhassuk. A fõtt tojássárgáját áttörjük, a krémsajttal simára keverjük, sóval, borssal, porcukorral és mustárral pikánsra ízesítjük. A paradicsomokat félbevágjuk, magjait kikaparjuk, és minden töltött tojásra borítunk egyet.
A vajat habosra keverjük, majd egy kés hegyével apró pöttyöket teszünk a paradicsomkalapok tetejére. Tálra rakjuk, petrezselyemlevéllel díszítjük.
Borsópörkölt
- Hozzávalók:
0,5 kg borsó 1 pohár tejföl petrezselyemzöld só paprika hagyma olaj
- Elkészítés:
A hagymát apróra vágjuk, olajon megpirítjuk. Paprikával színesítjük. Hozzáadjuk a borsót. Ha fagyasztott, kevés vízzel puhára fõzzük, ha konzerv, a levét leöntjük, mert az már amúgy is puha. Felforrósítjuk, hozzáadjuk a pohár tejfölt az apróra vágott petrezselyemzöldet. Ízlés szerint sózzuk és kevés lisztel besûrûsítjük. Nokedlivel tálalva ízletes fõétel!
Burgonya hajó
- Hozzávalók:
4 nagyobb burgonya 40 dkg darált sertéshús 5 dkg füstölt szalonna 1 fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 5 dkg gomba 10 dkg zöldborsó 2 dl tejföl 10 dkg trapista sajt 1 csomó petrezselyemzöld só és õrölt bors
- Elkészítés:
A burgonyát héjában, egészben megfõzzük. (Ügyeljünk arra, hogy ne fõjjön szét.) Közben az apró kockákra vágott szalonnát felolvasztjuk, lepirítjuk benne a vöröshagymát és a kis kockákra vágott gombát. Sóval, borssal és reszelt fokhagymával ízesítjük. Beletesszük a darált húst, a zöldborsót és az egészet puhára pároljuk. Az apróra vágott petrezselyemzöldet is hozzáadjuk. Ha a burgonya megfõtt, akkor lehúzzuk a héját, kettévágjuk hosszában, a belsejét óvatosan kikaparjuk, és a kikapart belsejét hozzákeverjük a húshoz. Betöltjük a burgonyákat, tejföllel meglocsoljuk és reszelt sajttal meghintjük. Tepsibe tesszük és tálalás elõtt megsütjük. Nem kell sok sütés, adig kell sütni, amig a sajt ropogós nem lesz.
Burgonyalepény
- Hozzávalók:
4 nagy burgonya 1 reszelt vöröshagyma 3 evõkanál liszt 1 nagy tojás, külön sárgája, fehérje 2 evõkanál olaj só bors
- Elkészítés:
A meghámozott burgonyát nagylukú reszelõn lereszeljük.
Tálba tesszük, és hideg vizet öntünk rá. Félretesszük negyed órára, majd leöntjük róla a vizet, és jól kinyomkodjuk.
Mixertálba tesszük a burgonyát a hagymával és a liszttel, jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, és jól elmixeljük. A tojásfehérjét enyhén felverjük, a masszáhot keverjük, majd ebbõl az anyagból kis lepényeket formálunk.
Egy órára a hûtõbe rakjuk õket pihenni. Az olaj felét közepes lángra állított serpenyõben felforrósitjuk, a lepények felét kisütjük (mindkét oldalukat 5-5 percig).
Fûszerezzük. Majd az olaj másik felében a többi lepényt is kisütjük.
Tejföllel és füstölt hússal tálaljuk.
Fokhagymás szendvicskrém
-
Hozzávalók:
250 g tehéntúró 1-2 gerezd fokhagyma 4-5 ek majonéz só
-
Elkészítés:
A tehéntúrót jól összetörjük, esetleg turmixoljuk.
Hozzákeverjük a pépesre tört fokhagymát, valamint a majonézt.
Sózzuk.
Kenyérre kenve isteni hétvégi reggeli vagy vacsora.
Hurkás paprikás krumpli
- Hozzávalók:
1 kg burgonya vöröshagyma csemegepaprika kevés zsír ½ kg hurka só
- Elkészítés:
A hurkát szokásos módon sütőben megsütjük, kihűtjűk.
Közben a paprikás krumplit elkészítjük, kicsit bővebb lére hagyva.
Míg fő a krumpli, felkarikázzuk a kihűlt hurkát, majd az utolsó rottyantással belekeverjük a paprikás krumpliba.
Húsos káposzta
- Hozzávalók:
2 db hagyma 1 paprika 1 paradicsom ½ kg sovány hús 1 kis fej édeskáposzta 1-3 gerezd fokhagyma pirospaprika kömény bors delikát só
- Elkészítés:
A húsból és a többi hozzávalókból (kivétel a káposzta) pörköltet készítünk, amikor félig kész, belevágjuk a káposztát, fokhagymát, és összefőzzük.
Ugyanolyan, mint a székelykáposzta, csak édeskáposztából.
Tányérra tesszük és tejföllel kínáljuk.
Kolozsvári rakott káposzta
- Hozzávalók:
3/4 kg savanyú káposzta 40 dkg darált sertéshús 10 dkg rizs 2 dl tejföl olaj pirospaprika só bors
- Elkészítés:
A savanyú káposztát kevés olajon megpároljuk.
A darált húst is megpároljuk, majd pirospaprikával bõven megszórjuk. Sózzuk, borsozzuk.
A rizst puhára fõzzük.
A tepsi aljára lerakjuk a savanyú káposztát, rá a fõtt rizst. Meglocsoljuk a tejföl felével, a tetejére rétegezzük a darált húst, savanyú káposztaréteggel fedjük le, amit ismét tejföllel locsolunk meg.
Forró sütõben kb 30 percig sütjük.
Krumplilángos
-
Hozzávalók:
50 dkg burgonya 15-20 dkg liszt olaj só
-
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk és sós vízben megfőzzük. Burgonyanyomó segítségével áttörjük és hagyjuk kihűlni.
A tésztához adott liszt mennyisége függ a burgonya minőségétől. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl kemény.
Az így áttört burgonyához hozzáadjuk a lisztet és egy kevés olajat. Az így kapott tésztát henger alakúra formázzuk és ujjnyi szeletekre vágjuk. A szeleteket kinyújtjuk kb. 2-3 mm vastagságúra és palacsinta nagyságúra, majd a gáztűzhelyre tett vaslapon mindkét oldalát megsütjük. Olajjal megkenve esetleg porcukorral megszórva és feltekerve - mint a palacsinát - tálaljuk.
Labdacsok
- Hozzávalók:
fasirthús 50 dkg darált húsból
töltelék brokkoli karfiol vegyes zöldség
- Elkészítés:
Lobogó vízben fõzzük a zöldségeket kb 4 percig, szûrjük le.
A fasírthúsból formázzunk labdacsokat és nyomkodjunk valamennyi közepébe tetszés szerint 1-1 rózsa brokkolit vagy karfiolt, illetve egy teáskanálnyi vegyes zöldséget.
A labdacsokat forgassuk meg prézliben, és forró bõ olajban süssük ropogósra.
Lapcsánka kicsit másképp
- Hozzávalók:
1 kg. krumpli 1 tojás só feketebors 30 dkg. csirkemáj 1 csokor petrezselyem apróra vágva liszt, amennyit a krumpli felvesz
- Elkészítés:
Meghámozzuk és nagylyukú reszelõn lereszeljük a krumplit, megsózzuk, megborsozzuk és beleütjük az egész tojást.
Összekeverjük és eldolgozzuk a liszttel. Sûrû palacsintatészta állagúnak kell lennie. Ha túl tömör lenne a tészta, egy kis tejjel hígítsuk fel.
Kis darabokra vágjuk a májat, majd kevés olajon nagy tûzön a petrezselyemmel együtt megfuttatjuk. Nem kell megpirítani, épp csak a leve fõjön el. Ezt a ragut hozzáadjuk a lapcsánka tésztájához, jól összekeverjük, majd utánafûszerezzük ízlés szerint. Nagyobb palacsintasütõben olajat forrósítunk és közepesnél nagyobb tûzön tenyérnyi lapokat sütünk a masszából (kb. 1/2 ujjnyi vastag legyen).
Lehet hideg tejföllel is enni, csak úgy sörkorinak, vagy köretnek húsok mellé.
Padlizsán tojással
-
Pulyka rakottas
-
-
Hozzávalók:
pulykahús (nyesedék is lehet) bacon szalonna 2 tejföl reszelt füstölt sajt burgonya vegeta só piros paprika liszt
-
Elkészítés:
A szalonnával kibélellük a jénai alját - erre kerül a kockára vágott nyers burgonya, melyet enyhén megsózunk.
A tetejére kerül a paprikás lisztbe megforgatott hús, majd vegetás tejföllel borítjuk be az egészet. Tetejére reszelt füstölt sajtot teszünk. Befedjük, vagy alufóliával betakarjuk.
Párizsis krém
- Hozzávalók:
8 dkg margarin 20 dkg párizsi 10 dkg zöldpaprika 10 dkg uborka 0,5 dl energiaszegény tejföl 2 dkg vöröshagyma só mustár petrezselyem
- Elkészítés:
A margarint pici sóval, borssal simára keverjük, hozzáadjuk a lereszelt vöröshagymát, a finomra vágott petrezselymet és a tormás mustárt. A párizsit és a zöldpaprikát apró kockákra vágjuk, majd a tejföllel együtt az ízesített margarinhoz keverjük.
A krémet kenyérre, abonettre kenjük, sózott, nyers uborkaszeletekkel, paradicsommal, paprikával diszítjük.
Igen kalóriaszegény.
-
-
Rakott pecsenye
-
-
- Hozzávalók:
8 szelet pulykamellfilé 1 kis fej vöröshagyma 25 dkg gomba 1 kg burgonya 1 dl tejföl 1 ek ételízesítõ 1 cs petrezselyemzöld só bors olaj
- Elkészítés:
A hússzeleteket besózzuk és kevés olajban mindkét oldalukat átsütjük, majd félretesszük.
A visszamaradt olajban halványra pirítjuk a reszelt hagymát, beletesszük a megtisztított, vékony szeletekre vágott gombát, a finomra vágott petrezselyemzöldet. Sóval, borssal ízesítjük, és néhány percig együtt pirítjuk.
A burgonyát meghámozzuk, hasábokra vágjuk és bõ, forró olajban ropogósra sütjük. Tûzálló tálba helyezzük.
Ráfektetjük a hússzeletekt és egyformán elosztva a húsok tetejére halmozzuk a párolt gombát.
Az ételízesítõt 1 dl vízben felforraljuk, elkeverjük a tejföllel és a gombás húsra öntjük A tálat bevonjuk alufóliával és elõmelegített sütõben 25 percig sütjük.
-
-
-
Rántott gríz
-
-
Hozzávalók:
1/2 l tej 8 evõkanál gríz 1 cs. vaníliás cukor cukor ízlés szerint csipet só kevés liszt 1 tojás olaj
-
Elkészítés:
A tejbõl, grízbõl vaníliás cukor, csipet só és cukor hozzáadásával sûrû tejbegrízt fõzünk. Mikor kész, a masszát sima felületen kb 1 cm vastagon elsimítjuk. Hagyjuk kihülni, majd négyzetformán daraboljuk. A darabokat lisztben megforgatjuk, majd tojásba mártjuk és forró olajon világosbarnára sütjük.
Mézzel, forró lekvárral, fahéjjal tálalhatjuk, de önmagában is ízletes desszert!
Sajtos-sonkás bundáskenyér
- Hozzávalók:
6 szelet tartós, szeletelt kenyér 3 db tojás egy kevés tej 6 szelet sonka 6 szelet lapkasajt só kapor
- Elkészítés:
A kenyérszeleteket átlósan kettévágjuk, úgy hogy háromszögeket kapjunk. Két-két háromszög közé 1-1 szelet sonkát, illetve sajtot teszünk, a kenyereket szendvicsszerûen összeillesztjük. Felverjük a tojásokat, sózzuk, kaprozzuk, kis tejet öntünk hozzá. A tojásban bundázzuk a kenyereket, és forró bõ olajban kisűtjük.
-
-
Sonkás-sajtos rántotta
-
- Hozzávalók:
3 tojás két szelet pulykamell sonka kevés reszelt sajt zöldpaprika kis fej vöröshagyma só bors 1 ek olaj
- Elkészítés:
A tojást felverük, a sonkát és a paprikát apró kockákra vágjuk, a vöröshagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk.
A hagymát az olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a sonkát és kicsit átpirítjuk. A tojást, a paprikát és a reszelt sajtot egyszerre tesszük a serpenyőbe és addig keverjük, míg a tojás meg nem sül.
Tányérra tesszük, sóval, borssal ízesítjük.
Paradicsomot és egy szelet kenyeret kínálunk hozzá.
Sztrapacska
- Hozzávalók:
0,5 kg krumpli 20 dkg túró 10 dkg vaj 2 ek. liszt 1 tojás tejföl só
- Elkészítés:
A hámozott burgonyát nyersen lereszeljük, a tojással és a sóval eldolgozzuk, annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska keménységû tésztát kapjunk. Bõ, sós, forró vizbe szaggatjuk, és felbukkanása után 10 percig még fõzzük.
Leszûrjük, rákenjük a vajat, túrót, tejfölt. Piritott szalonnával a tetején tálaljuk.
-
-
Tojásos virsli
-
- Hozzávalók:
nyolc tojás két pár virsli 3 dkg vaj egy evõkanál olaj egy mokkáskanál reszelt vöröshagyma egy kis doboz paradicsompüré só õrölt bors egy kis friss ágacska rozmaring (vagy fél babérlevél)
- Elkészítés:
A vajjal kikent tûzálló tálba egymás mellé fektetjük a meghámozott, félbe vágott virsliket és a sütõben néhány percig sütjük. Ezután ráütjük a tojásokat, ügyelve, hogy a sárgájuk épen maradjon, és a sütõben addig sütjük, míg a fehérje meg nem kocsonyásodott. Közben a reszelt hagymát az olajban megpirítjuk, beleöntjük a paradicsompürét meg kétszer annyi vizet, sóval, borssal meg a rozmaringgal, ill.
a fél babérlevéllel ízesítjük és néhány percig forraljuk.
Tálalás elõtt a tojásokat ezzel a mártással öntjük le.
-
-
-
Tojáspogácsa
-
- Hozzávalók:
másfél zsemle 3 tojás 1 csapott kavéskanál liszt olaj petrezselyem 1 tojás 1 evõkanál liszt
- Elkészítés:
A zsemlét tejben megáztatjuk, majd kicsavarjuk. A tojásokból egy csapott kávéskanál liszttel, 1/2 evõkanál olajon rántottát sütünk. (aki szereti egy pici hagymát is piríthat, és azon sütheti meg a rántottát). A zsemlével összekeverjük a rántottát, beleteszünk petrezselymet, 1 egész tojást, 1 evõkanál lisztet, és forró olajban pogácsákat sütünk
-
-
-
Tojáspörkölt
-
- Hozzávalók:
pörköltalap (dinsztelt hagyma ízlés szerint) fõtt tojás tejföl
- Elkészítés:
A fõtt tojást felszeletelem (karikára vagy cikkejekre), beleteszem a pörköltalapba, jól összekeverem (kis lé legyen alatta), majd tejföllel összerottyantom.
Töltött kifli
- Hozzávalók:
6 ducibb kifli 1 nagy vagy 2 kis doboz löncshús 2dl tejföl 10 dkg reszelt sajt mustár bors só
- Elkészítés:
Vágjuk ketté a kifliket és a végüket is vágjuk le! A belüket fakanállal nyomjuk óvatosan ki. Vigyázzunk, hogy ne lyukasszuk ki a kiflik falát! A belét aprítsuk fel(esetleg sütõben szárítsuk meg és morzsoljuk szét).
Ehhez keverjük hozzá a húst. Ízlés szerint ízesítsük mustárral, borssal, pici sóval. Keverjünk bele fél pohár tejfölt és egy kis reszelt sajtot. Ezt a tölteléket töltsük kiskanállal a kiflikbe. Ne tömjük nagyon meg õket, mert akkor a süléskor kifolyik a töltelék. A kifli végére is kenhetünk mutatóba, attól csinosabb lesz.
A kifli tetejét kenjük meg tejföllel és szórjuk meg sajttal. Addig süssük, amíg szépen megpirul a teteje.
-
-
Virslipástétom
- Hozzávalók:
30 dkg virsli 1 kis fej vöröshagyma 10-15 dkg burgonya 1 ek mustár ízlés szerint fûszerek pirospaprika
- Elkészítés:
Fõzzük meg a virslit, és a burgonyát héjában. Ha elkészültek, hámozzuk meg a burgonyát, és a virslivel együtt daráljuk le. A masszába reszeljünk 1 kávéskanálnyi vöröshagymát, adjuk hozzá a mustárt, egy késhegynyi pirospaprikát, sót.
Az egészet jól dolgozzuk össze és üvegtálkában tegyük hideg helyre.
A pástétom rozskenyérre kenve a legfinomabb. Kemény tojással és petrezselyemlevelekkel díszíthetjük a szendvicseket
Virslipörkölt
- Hozzávalók:
4-5 pár virsli (esetleg jó minõségû parizer) vöröshagyma olaj só bors paprika kakukkfû
- Elkészítés:
A virsliket karikára vágjuk, apróra vágott hagymát olajon megfonnyasztunk, rádobjuk a virslikarikákat, együtt piritjuk egy kicsit. Megszórjuk a fûszerekkel, felöntjük egy kis vizzel, és hagyjuk hogy a virsli magábaszivja a fûszerek izét, míg a viz elfõ. Pici paradicsompürével vagy pritaminpaprika karikákkal berottyantva tesszük sûrûbbé.
Krumplipüré, párolt rizs illik hozzá.
|