Ezen az oldalon, egyeszer egytlteleket ismerhettek meg.
Nagyon j tvgyat kvnok hozz!

Bolondos gomba
- Hozzvalk:
8 fõtt tojs 20 dkg natr krmsajt s õrlt bors 1 kiskanl mustr
-
-
csipetnyi porcukor 4 kzepes paradicsom 3-4 dkg vaj
A dsztshez petrezselyem
- Elkszts:
A fõtt tojsok aljbl vkonyabb, a tetejkbõl egy vastagabb lapot levgunk. A vkonyabb azrt kell, hogy a tlon megljenek, a vastagabb pedig azrt, hogy belsejket kikaparhassuk. A fõtt tojssrgjt ttrjk, a krmsajttal simra keverjk, sval, borssal, porcukorral s mustrral piknsra zestjk. A paradicsomokat flbevgjuk, magjait kikaparjuk, s minden tlttt tojsra bortunk egyet.
A vajat habosra keverjk, majd egy ks hegyvel apr pttyket tesznk a paradicsomkalapok tetejre. Tlra rakjuk, petrezselyemlevllel dsztjk.
Borsprklt
- Hozzvalk:
0,5 kg bors 1 pohr tejfl petrezselyemzld s paprika hagyma olaj
- Elkszts:
A hagymt aprra vgjuk, olajon megpirtjuk. Paprikval sznestjk. Hozzadjuk a borst. Ha fagyasztott, kevs vzzel puhra fõzzk, ha konzerv, a levt lentjk, mert az mr amgy is puha. Felforrstjuk, hozzadjuk a pohr tejflt az aprra vgott petrezselyemzldet. zls szerint szzuk s kevs lisztel besûrûstjk. Nokedlivel tlalva zletes fõtel!
Burgonya haj
- Hozzvalk:
4 nagyobb burgonya 40 dkg darlt sertshs 5 dkg fstlt szalonna 1 fej vrshagyma 1 gerezd fokhagyma 5 dkg gomba 10 dkg zldbors 2 dl tejfl 10 dkg trapista sajt 1 csom petrezselyemzld s s õrlt bors
- Elkszts:
A burgonyt hjban, egszben megfõzzk. (gyeljnk arra, hogy ne fõjjn szt.) Kzben az apr kockkra vgott szalonnt felolvasztjuk, lepirtjuk benne a vrshagymt s a kis kockkra vgott gombt. Sval, borssal s reszelt fokhagymval zestjk. Beletesszk a darlt hst, a zldborst s az egszet puhra proljuk. Az aprra vgott petrezselyemzldet is hozzadjuk. Ha a burgonya megfõtt, akkor lehzzuk a hjt, kettvgjuk hosszban, a belsejt vatosan kikaparjuk, s a kikapart belsejt hozzkeverjk a hshoz. Betltjk a burgonykat, tejfllel meglocsoljuk s reszelt sajttal meghintjk. Tepsibe tesszk s tlals elõtt megstjk. Nem kell sok sts, adig kell stni, amig a sajt ropogs nem lesz.
Burgonyalepny
- Hozzvalk:
4 nagy burgonya 1 reszelt vrshagyma 3 evõkanl liszt 1 nagy tojs, kln srgja, fehrje 2 evõkanl olaj s bors
- Elkszts:
A meghmozott burgonyt nagyluk reszelõn lereszeljk.
Tlba tesszk, s hideg vizet ntnk r. Flretesszk negyed rra, majd lentjk rla a vizet, s jl kinyomkodjuk.
Mixertlba tesszk a burgonyt a hagymval s a liszttel, jl kikeverjk, majd hozzadjuk a tojssrgjt, s jl elmixeljk. A tojsfehrjt enyhn felverjk, a masszhot keverjk, majd ebbõl az anyagbl kis lepnyeket formlunk.
Egy rra a hûtõbe rakjuk õket pihenni. Az olaj felt kzepes lngra lltott serpenyõben felforrsitjuk, a lepnyek felt kistjk (mindkt oldalukat 5-5 percig).
Fûszerezzk. Majd az olaj msik felben a tbbi lepnyt is kistjk.
Tejfllel s fstlt hssal tlaljuk.
Fokhagyms szendvicskrm
-
Hozzvalk:
250 g tehntr 1-2 gerezd fokhagyma 4-5 ek majonz s
-
Elkszts:
A tehntrt jl sszetrjk, esetleg turmixoljuk.
Hozzkeverjk a ppesre trt fokhagymt, valamint a majonzt.
Szzuk.
Kenyrre kenve isteni htvgi reggeli vagy vacsora.
Hurks papriks krumpli
- Hozzvalk:
1 kg burgonya vrshagyma csemegepaprika kevs zsr ½ kg hurka s
- Elkszts:
A hurkt szoksos mdon stben megstjk, kihtjk.
Kzben a papriks krumplit elksztjk, kicsit bvebb lre hagyva.
Mg f a krumpli, felkarikzzuk a kihlt hurkt, majd az utols rottyantssal belekeverjk a papriks krumpliba.
Hsos kposzta
- Hozzvalk:
2 db hagyma 1 paprika 1 paradicsom ½ kg sovny hs 1 kis fej deskposzta 1-3 gerezd fokhagyma pirospaprika kmny bors delikt s
- Elkszts:
A hsbl s a tbbi hozzvalkbl (kivtel a kposzta) prkltet ksztnk, amikor flig ksz, belevgjuk a kposztt, fokhagymt, s sszefzzk.
Ugyanolyan, mint a szkelykposzta, csak deskposztbl.
Tnyrra tesszk s tejfllel knljuk.
Kolozsvri rakott kposzta
- Hozzvalk:
3/4 kg savany kposzta 40 dkg darlt sertshs 10 dkg rizs 2 dl tejfl olaj pirospaprika s bors
- Elkszts:
A savany kposztt kevs olajon megproljuk.
A darlt hst is megproljuk, majd pirospaprikval bõven megszrjuk. Szzuk, borsozzuk.
A rizst puhra fõzzk.
A tepsi aljra lerakjuk a savany kposztt, r a fõtt rizst. Meglocsoljuk a tejfl felvel, a tetejre rtegezzk a darlt hst, savany kposztarteggel fedjk le, amit ismt tejfllel locsolunk meg.
Forr stõben kb 30 percig stjk.
Krumplilngos
-
Hozzvalk:
50 dkg burgonya 15-20 dkg liszt olaj s
-
Elkszts:
A burgonyt meghmozzuk, kockra vgjuk s ss vzben megfzzk. Burgonyanyom segtsgvel ttrjk s hagyjuk kihlni.
A tszthoz adott liszt mennyisge fgg a burgonya minsgtl. Vigyzzunk, hogy ne legyen tl kemny.
Az gy ttrt burgonyhoz hozzadjuk a lisztet s egy kevs olajat. Az gy kapott tsztt henger alakra formzzuk s ujjnyi szeletekre vgjuk. A szeleteket kinyjtjuk kb. 2-3 mm vastagsgra s palacsinta nagysgra, majd a gztzhelyre tett vaslapon mindkt oldalt megstjk. Olajjal megkenve esetleg porcukorral megszrva s feltekerve - mint a palacsint - tlaljuk.
Labdacsok
- Hozzvalk:
fasirths 50 dkg darlt hsbl
tltelk brokkoli karfiol vegyes zldsg
- Elkszts:
Lobog vzben fõzzk a zldsgeket kb 4 percig, szûrjk le.
A fasrthsbl formzzunk labdacsokat s nyomkodjunk valamennyi kzepbe tetszs szerint 1-1 rzsa brokkolit vagy karfiolt, illetve egy teskanlnyi vegyes zldsget.
A labdacsokat forgassuk meg przliben, s forr bõ olajban sssk ropogsra.
Lapcsnka kicsit mskpp
- Hozzvalk:
1 kg. krumpli 1 tojs s feketebors 30 dkg. csirkemj 1 csokor petrezselyem aprra vgva liszt, amennyit a krumpli felvesz
- Elkszts:
Meghmozzuk s nagylyuk reszelõn lereszeljk a krumplit, megszzuk, megborsozzuk s beletjk az egsz tojst.
sszekeverjk s eldolgozzuk a liszttel. Sûrû palacsintatszta llagnak kell lennie. Ha tl tmr lenne a tszta, egy kis tejjel hgtsuk fel.
Kis darabokra vgjuk a mjat, majd kevs olajon nagy tûzn a petrezselyemmel egytt megfuttatjuk. Nem kell megpirtani, pp csak a leve fõjn el. Ezt a ragut hozzadjuk a lapcsnka tsztjhoz, jl sszekeverjk, majd utnafûszerezzk zls szerint. Nagyobb palacsintastõben olajat forrstunk s kzepesnl nagyobb tûzn tenyrnyi lapokat stnk a masszbl (kb. 1/2 ujjnyi vastag legyen).
Lehet hideg tejfllel is enni, csak gy srkorinak, vagy kretnek hsok mell.
Padlizsn tojssal
-
Pulyka rakottas
-
-
Hozzvalk:
pulykahs (nyesedk is lehet) bacon szalonna 2 tejfl reszelt fstlt sajt burgonya vegeta s piros paprika liszt
-
Elkszts:
A szalonnval kiblellk a jnai aljt - erre kerl a kockra vgott nyers burgonya, melyet enyhn megszunk.
A tetejre kerl a papriks lisztbe megforgatott hs, majd vegets tejfllel bortjuk be az egszet. Tetejre reszelt fstlt sajtot tesznk. Befedjk, vagy aluflival betakarjuk.
Prizsis krm
- Hozzvalk:
8 dkg margarin 20 dkg prizsi 10 dkg zldpaprika 10 dkg uborka 0,5 dl energiaszegny tejfl 2 dkg vrshagyma s mustr petrezselyem
- Elkszts:
A margarint pici sval, borssal simra keverjk, hozzadjuk a lereszelt vrshagymt, a finomra vgott petrezselymet s a torms mustrt. A prizsit s a zldpaprikt apr kockkra vgjuk, majd a tejfllel egytt az zestett margarinhoz keverjk.
A krmet kenyrre, abonettre kenjk, szott, nyers uborkaszeletekkel, paradicsommal, paprikval disztjk.
Igen kalriaszegny.
-
-
Rakott pecsenye
-
-
- Hozzvalk:
8 szelet pulykamellfil 1 kis fej vrshagyma 25 dkg gomba 1 kg burgonya 1 dl tejfl 1 ek telzestõ 1 cs petrezselyemzld s bors olaj
- Elkszts:
A hsszeleteket beszzuk s kevs olajban mindkt oldalukat tstjk, majd flretesszk.
A visszamaradt olajban halvnyra pirtjuk a reszelt hagymt, beletesszk a megtiszttott, vkony szeletekre vgott gombt, a finomra vgott petrezselyemzldet. Sval, borssal zestjk, s nhny percig egytt pirtjuk.
A burgonyt meghmozzuk, hasbokra vgjuk s bõ, forr olajban ropogsra stjk. Tûzll tlba helyezzk.
Rfektetjk a hsszeletekt s egyformn elosztva a hsok tetejre halmozzuk a prolt gombt.
Az telzestõt 1 dl vzben felforraljuk, elkeverjk a tejfllel s a gombs hsra ntjk A tlat bevonjuk aluflival s elõmelegtett stõben 25 percig stjk.
-
-
-
Rntott grz
-
-
Hozzvalk:
1/2 l tej 8 evõkanl grz 1 cs. vanlis cukor cukor zls szerint csipet s kevs liszt 1 tojs olaj
-
Elkszts:
A tejbõl, grzbõl vanlis cukor, csipet s s cukor hozzadsval sûrû tejbegrzt fõznk. Mikor ksz, a masszt sima felleten kb 1 cm vastagon elsimtjuk. Hagyjuk kihlni, majd ngyzetformn daraboljuk. A darabokat lisztben megforgatjuk, majd tojsba mrtjuk s forr olajon vilgosbarnra stjk.
Mzzel, forr lekvrral, fahjjal tlalhatjuk, de nmagban is zletes desszert!
Sajtos-sonks bundskenyr
- Hozzvalk:
6 szelet tarts, szeletelt kenyr 3 db tojs egy kevs tej 6 szelet sonka 6 szelet lapkasajt s kapor
- Elkszts:
A kenyrszeleteket tlsan kettvgjuk, gy hogy hromszgeket kapjunk. Kt-kt hromszg kz 1-1 szelet sonkt, illetve sajtot tesznk, a kenyereket szendvicsszerûen sszeillesztjk. Felverjk a tojsokat, szzuk, kaprozzuk, kis tejet ntnk hozz. A tojsban bundzzuk a kenyereket, s forr bõ olajban kistjk.
-
-
Sonks-sajtos rntotta
-
- Hozzvalk:
3 tojs kt szelet pulykamell sonka kevs reszelt sajt zldpaprika kis fej vrshagyma s bors 1 ek olaj
- Elkszts:
A tojst felverk, a sonkt s a paprikt apr kockkra vgjuk, a vrshagymt megtiszttjuk s aprra vgjuk.
A hagymt az olajon vegesre proljuk, hozzadjuk a sonkt s kicsit tpirtjuk. A tojst, a paprikt s a reszelt sajtot egyszerre tesszk a serpenybe s addig keverjk, mg a tojs meg nem sl.
Tnyrra tesszk, sval, borssal zestjk.
Paradicsomot s egy szelet kenyeret knlunk hozz.
Sztrapacska
- Hozzvalk:
0,5 kg krumpli 20 dkg tr 10 dkg vaj 2 ek. liszt 1 tojs tejfl s
- Elkszts:
A hmozott burgonyt nyersen lereszeljk, a tojssal s a sval eldolgozzuk, annyi lisztet kevernk hozz, hogy galuska kemnysgû tsztt kapjunk. Bõ, ss, forr vizbe szaggatjuk, s felbukkansa utn 10 percig mg fõzzk.
Leszûrjk, rkenjk a vajat, trt, tejflt. Piritott szalonnval a tetejn tlaljuk.
-
-
Tojsos virsli
-
- Hozzvalk:
nyolc tojs kt pr virsli 3 dkg vaj egy evõkanl olaj egy mokkskanl reszelt vrshagyma egy kis doboz paradicsompr s õrlt bors egy kis friss gacska rozmaring (vagy fl babrlevl)
- Elkszts:
A vajjal kikent tûzll tlba egyms mell fektetjk a meghmozott, flbe vgott virsliket s a stõben nhny percig stjk. Ezutn rtjk a tojsokat, gyelve, hogy a srgjuk pen maradjon, s a stõben addig stjk, mg a fehrje meg nem kocsonysodott. Kzben a reszelt hagymt az olajban megpirtjuk, belentjk a paradicsomprt meg ktszer annyi vizet, sval, borssal meg a rozmaringgal, ill.
a fl babrlevllel zestjk s nhny percig forraljuk.
Tlals elõtt a tojsokat ezzel a mrtssal ntjk le.
-
-
-
Tojspogcsa
-
- Hozzvalk:
msfl zsemle 3 tojs 1 csapott kavskanl liszt olaj petrezselyem 1 tojs 1 evõkanl liszt
- Elkszts:
A zsemlt tejben megztatjuk, majd kicsavarjuk. A tojsokbl egy csapott kvskanl liszttel, 1/2 evõkanl olajon rntottt stnk. (aki szereti egy pici hagymt is pirthat, s azon stheti meg a rntottt). A zsemlvel sszekeverjk a rntottt, beletesznk petrezselymet, 1 egsz tojst, 1 evõkanl lisztet, s forr olajban pogcskat stnk
-
-
-
Tojsprklt
-
- Hozzvalk:
prkltalap (dinsztelt hagyma zls szerint) fõtt tojs tejfl
- Elkszts:
A fõtt tojst felszeletelem (karikra vagy cikkejekre), beleteszem a prkltalapba, jl sszekeverem (kis l legyen alatta), majd tejfllel sszerottyantom.
Tlttt kifli
- Hozzvalk:
6 ducibb kifli 1 nagy vagy 2 kis doboz lncshs 2dl tejfl 10 dkg reszelt sajt mustr bors s
- Elkszts:
Vgjuk kett a kifliket s a vgket is vgjuk le! A belket fakanllal nyomjuk vatosan ki. Vigyzzunk, hogy ne lyukasszuk ki a kiflik falt! A belt aprtsuk fel(esetleg stõben szrtsuk meg s morzsoljuk szt).
Ehhez keverjk hozz a hst. zls szerint zestsk mustrral, borssal, pici sval. Keverjnk bele fl pohr tejflt s egy kis reszelt sajtot. Ezt a tltelket tltsk kiskanllal a kiflikbe. Ne tmjk nagyon meg õket, mert akkor a slskor kifolyik a tltelk. A kifli vgre is kenhetnk mutatba, attl csinosabb lesz.
A kifli tetejt kenjk meg tejfllel s szrjuk meg sajttal. Addig sssk, amg szpen megpirul a teteje.
-
-
Virslipsttom
- Hozzvalk:
30 dkg virsli 1 kis fej vrshagyma 10-15 dkg burgonya 1 ek mustr zls szerint fûszerek pirospaprika
- Elkszts:
Fõzzk meg a virslit, s a burgonyt hjban. Ha elkszltek, hmozzuk meg a burgonyt, s a virslivel egytt darljuk le. A masszba reszeljnk 1 kvskanlnyi vrshagymt, adjuk hozz a mustrt, egy kshegynyi pirospaprikt, st.
Az egszet jl dolgozzuk ssze s vegtlkban tegyk hideg helyre.
A psttom rozskenyrre kenve a legfinomabb. Kemny tojssal s petrezselyemlevelekkel dszthetjk a szendvicseket
Virsliprklt
- Hozzvalk:
4-5 pr virsli (esetleg j minõsgû parizer) vrshagyma olaj s bors paprika kakukkfû
- Elkszts:
A virsliket karikra vgjuk, aprra vgott hagymt olajon megfonnyasztunk, rdobjuk a virslikarikkat, egytt piritjuk egy kicsit. Megszrjuk a fûszerekkel, felntjk egy kis vizzel, s hagyjuk hogy a virsli magbaszivja a fûszerek izt, mg a viz elfõ. Pici paradicsomprvel vagy pritaminpaprika karikkkal berottyantva tesszk sûrûbb.
Krumplipr, prolt rizs illik hozz.
-
-
-
Zldborss sertspapriks
-
- Hozzvalk:
1/2 kg sovny sertshs 2 szl kzepes srgarpa 30 dkg zldbors 2-3 e.kanl tejfl 2 e.kanl olaj pirosarany gulyskrm s
- Elkszts:
A hst kockkra vgjuk. Forr olajon fehredsig pirtjuk.
Adunk hozz pirosaranyat s gulyskrmet, sval zestjk.
Kevs vizet alntve, fedõ alatt flpuhra fõzzk. Ezutn hozzadjuk a borst s a vastagra szeletelt srgarpt.
(Ha kell, mg vizet ntnk al.) Az egszet puhra fõzzk, vgn hozzadjuk a tejflt.
Nokedlivel vagy prolt rizzsel knljuk.
|