des hideg levesek

Nyron nem kivnunk mst enni, mint valami hideg, dt, knny telt. Nem kell senkinek tlttt kposzta, csak valami hideg, valami dt.
Ne cukrozzuk tl a gymlcsleveseket, sokkal dtbbek, ha marad egy kevs savanyks zk.
60 dkg meggy, 20 dkg cukor, 1 citrom, 5 szegfszeg, 1 fahj, fl dkg s, 2,5 dl tejfl, 1 dkg liszt, 1 dl vrsbor (Egri bikavr), 2,5 dl tej, 1 tojssrgja. A tejflt a vrsborral s a cukorral elkeverem s hozzntk 2 deci vizet. Ezalatt a kimagozott meggyet megfzm kevs vzben s cukorban, majd a lehls utn elkeverem az sszes tbbi hozzvalval. Jl behtve tlalom.
60 dkg friss meggy, 16 dkg cukor, 8 szem szegfszeg, 1 g fahj, 1 dl citroml, ( 1 citrom leve ), 3 dkg s, 2 dl tejszn, 2 dl tej, 5 dkg liszt, 1 dl vrsbor, 3 cl konyak. 7,5 dl hideg vzben felteszem a kimagozott meggyet. Hozzadom a cukrot, st, szegfszeget, fahjat, citromlevet s felfzm. Mikor puha a meggy, hozzntm az elzleg felforralt tejet, amelyet behabartam a tejsznnel elkevert liszttel, majd felforralom. Utna hozzntm a vrsbort s leveszem a tzrl. Tlals eltt kiveszem a szegfszeget s a fahjat, majd belekeverem a konyakot. Tipp: Ajnlatos a szegfszeget s a fahjat kis tllzacskban a levesbe fzni, gy knnyebben kivehet belle.
4 dl tej, 2 dkg liszt, 2 dkg vaj, 30 dkg eper, 10 dkg kristlycukor, 2 dl szraz fehrbor, 1 citrom leve, 2 dl tejszn, fl csomag vaniliscukor. "A tejet felforralom, kzben a lisztet a puha vajjal sszegyrom, majd kis darabkkban hozzadom a forrsban lv tejhez. Folytonosan kevergetve t percig forralom. Az epret megtiszttom, megmosom, egyharmad rszt flreteszem, a tbbit megcukrozom s fl rig llni hagyom. A besrtett, kihttt tejet a lecukrozott eperrel, a kiolddott gymlcslvel, a fehrborral, a citromlvel, a tejsznnel s a vanilis cukorral sszeturmixolom. Finom szrn leszrm, hogy az eper magvai ne kerljenek a levesbe. Tlals eltt alaposan lehtve csszkbe tltm s a tetejt a flretett eperszemekkel dsztem."
Fl kg birsalma, 5 dkg bzadara, 10 dkg cukor, darabka citromhj. Az elksztett, durvn feldarabolt birset s a citromlevet msfl liter forrsban lv vzzel lentm s lefedve puhra fzm. Egy szitn ttrm, hozzadom a cukrot s mgegyszer felfzm. Beleengedem a bzadart s hagyom megdagadni
Hideg zldsglevesek
40 dkg vajbab, 3 dkg vaj, 2 dl tejfl, 2 dl tejszn, 1 kis hagyma, 1 csom petrezselyemzld, 1 tk ecet, csipetnyi cukor, 1 tk liszt, 1 babrlevl, 2 dkg s. Az elksztett, feldarabolt vajbabot ss vzben a babrlevllel puhra fzm. A tejsznbl s tejflbl a liszttel ksztett habarst a levesbe engedem, az ecettel zestem s kihlni hagyom. Kzben az apra vgott hagymt a vajon aranysrgra pirtom s a kihlt leveshez keverem. Tlalskor megszrom aprra vgott petrezselyemmel. Jgbehtve tlalom.
8 dl joghurt, 12 dkg uborka, 1 csom kapor, 25-30 borsmentalevl, 1 mk s, kshegynyi bors, 3 gerezd fokhagyma. Az uborkt meghmozom, lereszelem, a fokhagymt tprselem. A kaprot s a mentaleveleket aprra vgom, majd az sszes hozzvalt jl sszeturmixolom. Jgbe htm, majd tlalskor mentalevelekkel dsztem.
2 pr, 1 kis fej hagyma, 1 tk liszt, 25 dkg burgonya, 1 ek vaj, 1 l erleves, s, bors, 1 dl tejszn, 1 tk vgott petrezselyemzld. A krumplit meghmozom s kis darabokra vgom, a hagymt aprra vgom, a pr fehr rszt darabokra vgom. A prdarabokat s a hagymt a vajban aranysrgra pirtom, mefszrom a liszttel s felntm a forr erlevessel. Hozzadom a krumplit s puhra fzm. Az egszet tnyomom. Szom, borsozom s hlni hagyom. Tlals eltt tejsznnel finomtom s megszrom aprra vgott zldpetrezselyemmel.
Hromnegyed pohr uborkal, vagy kvsz, 1 kockzott ftt srgarpa, 3/4 pohr apr kockra vgott ftt krumpli, 3/4 pohr aprra vgott ss gomba (konzerv), 1,5 db friss kgyuborka felkockzva, 1 pohr jhagymakarika, a lilahagyma apr kockra vgva, 1 ek kapor apr kockra vgva, 1 ek zellerlevl aprra vgva, 1 alma apr kockkra vgva, fl ek mustr, 2 kemnytojs a dsztshez.
L: 1 pohr kefir, 1 pohr tejfl, 1 citrom leve, s, vzzel 1,25 literre felntve. A hozzvalkat belekeverem a lbe, majd behtm. A tetejt kemnytojskarikkkal dsztem.
Levesek, egytltelek
Levesek
|
jhzy tykhsleves
3 kg tykhs, 30 dk srgarpa, 20 dkg gykr, 10 dkg zeller, 10 dkg karalb, 10 dkg gomba, 10 dkg hagyma, 20 dkg karfiol, 15 dkg zldbors, 3 gerezd fokhagyma, 1 zldpaprika, 1 paradicsom, 1 csom petrezselyemzld, s, kb. 30 szem bors, darabka gymbr. A tykhst szp darabokra osztom, megmosom s hideg vzben felteszem fni. Mikor felforrt, leszedem a habjt. Utna hozzadom a tiszttott zldsgeket s a fszereket, majd szom. Kis lngon (takark) fzm. Mikor a tyk mdegftt, kicsontozom s a hst cskokra vgom. A levest tszrm. A zldsgeket vkonyan felszeletelem. A zldskeket, a hst s a levesbettet levesestlba teszem s felntm a forr levessel. Aprra vgott petrezselyemzlddel tlalom.
|
|
Orjaleves
10 szemlyre: 2,5 kg orja (10 darabba vgva), 50 dkg srgarpa, 30 dkg fehrrpa, 25 dkg karalb, 10 dkg zeller, 2 nagy fej hagyma hjastl ngyfel vgva, 1-2 fej fokhagyma, 2 piros csvespaprika, 20-25 szem egszbors, egy-kt kanlnyi paradicsompr. Tzliteres fazkban 6 liter vzben egyszerre teszem fel az sszes hozzvalt. Ers tzn felforralom s takarkon fzm, mg minden meg nem puhol. Kzben a habjt leszedem. A fazk alatt lekapcsolom a tzet, kicsit vrok, majd levesszrn leszrm. jra felforralva crnametltet fzk bele. Az orjacsontokat s a ftt zldsgeket vele egytt tlalom s ecetes tormt is teszek az asztalra. Nagyon lassan, sokig kell fzni, hogy szpen gyngyz aranysrga levest kapjunk.
|
Fl kg lbszr, 5 dkg zsr, vagy olaj, 2 nagy fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2-3 ek hzipaprika, 1 zldpaprika, 1 paradicsom, 1 cseresznyepaprika, 1 kg burgonya, 1 zellerlevl, 1 srgarpa, 1 zldsg, kmnymag, s, csipetke egy tojsbl. A zsrban aranysrgra pirtom az aprra vgott hagymt, majd belekeverem a felkockzott hst. Szom, majd idnknt kevergetve sajt levben prklm. Mikor zsrjra slt rszrom a paprikt s egy kevs vizet, beleteszem a cseresznyepaprikt. Rszrom a kmnymagot s llandan gyelve arra, hogy le ne gjen, flpuhra prolom. Ekkor belekarikzom a srgarpt, a zldsget, belekockzom a krumplit, a zldpaprikt, a paradicsomot s beleteszem a zzott fokhagymt. Felntm kb 2 liternyi vzzel s majdnem puhra prolom. Mikor a krumpli majdnem megpuhult, beleteszem a csipetkt, amellyel mg kb. 10 percig fzm. Puha kenyrrel tlalom.
Japn kukoricaleves
Hozzvalk:
1 doboz konzervkukorica
2 db erleves kocka
4 dkg vaj vagy margarin
2 evkanl. liszt
5 dl tej
5 dl vz
1 evkanl cukor
rlt bors
petrezselyem
|
Elkszts: A vajat egy fazkban felolvasztjuk, megfuttatjuk benne a lisztet. Felntjk vzzel, beletesszk a levtl lecsurgatott kukorict s a leveskockkat, s idnknt megkeverve felforraljuk. Ha felforrt, belentjk a tejet, zls szerint rlt borsot s cukrot, majd jra felforraljuk. Petrezselyemmel megszrva forrn tlaljuk.
Megjegyzs: Kicsit ms jelleg a leves, ha tesznk bele egy kevs jhagymt. A karikkra vgott jhagymt vajon megpirtjuk, a leves elksztse a tovbiakban vltozatlan. A forr leves tetejre szrhatunk zls szerint reszelt sajtot is.
|
|